Tom Charbit

TOM CHARBIT

 

 

 

BIOGRAFIE

 

Tom Charbit werd geboren in 1977. Hij heeft het beroep van socioloog en historicus gedurende een tiental jaar uitgeoefend voordat hij keramist werd. Afgestudeerd aan de Sorbonne en l’Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, heeft hij politieke wetenschappen en sociologie gedoceerd en is hij de auteur van een boek en vele artikelen die verwijzen naar de oorlog in Algerije. Zijn onderzoeken wonnen de Prix d’Histoire de l’Académie van Nîmes.

In 2006 verliet hij Parijs voor Saint-Amand-en-Puisaye, beroemd pottenbakkersdorp in de Bourgogne waar hij begint met keramiek. Hij heeft er de fundamenten van de stiel geleerd (draaien, opzoeken van email) op het Centre national de formation aux métiers de la céramique en vervolgde zijn opleiding door verscheidene jaren van aanleren van de technieken van het houtstoken. Hij verhuisde naar Balazuc in 2009 en bouwt zijn eigen houtoven in Lagorce, bij de pottenbakkers Brigitte Moron en Patrick Houdebine. Zijn creaties worden tentoongesteld in vele musea en galerieën in Frankrijk en in het buitenland (VS, Japan, Korea, België, Nederland...)

 

DE TAAL VAN DE AARDE

 

Ik hou van wat in beweging is, wat leeft, wat de vrijheid inspireert en, in mijn beroep van keramist, wat ontsnapt aan de bedoeling, of tenminste, daaraan lijkt te ontsnappen. In die zin voel ik me dicht bij een vrij traditionele vorm van Japanse keramiek attent voor de taal van de aarde, de schoonheid van ongevallen en daar waar het werk van de artiest niet meer zichtbaar is.

Ik ben geïnspireerd door de natuur, van complexe motieven die elkeen op een droge bodem kan waarnemen, de plooien van een klif, de schors van een boom of een broodkorst. Deze motieven zijn niet willekeurig: ze vormen een soort taal geboren uit de ontmoeting van elementen zoals lucht, water of vuur. Mijn werk met de aarde is een verkenning van deze taal. Echter, op de manier waarop een regisseur benadrukt wat voor hem belangrijk lijkt, laat ik nooit het toeval het laatste woord van de geschiedenis.

 

Tom CHARBIT – Poterie de la Forge

07120 BALAZUC – France

Tél fixe : +33 475 872 463

Tél mobile : +33 642 791 607

Website : www.tomcharbit.com

Facebook : Tom Charbit | Poterie de la Forge | Balazuc (http://fr-fr.facebook.com/pages/Tom-Charbit-Poterie-de-la-Forge-Balazuc/109698399074606)

Email : tom@tomcharbit.com

 

 

Tom Charbit stelde tentoon in Lounge & Art tijdens de maanden december 2011 en januari 2012.