Suzie Lejaeghere

Suzie Lejaeghere

 

Als je naar het werk kijkt van Suzie Lejaeghere treedt je binnen in een wereld van emoties. Alle ogen zijn op je gericht. Ze kijken bij je naar binnen, ze volgen je. Suzie Lejaeghere is een kunstenares uit Deinze die met haar schilderijen iedereen beroert. Ze portretteert de mens op indringende wijze : de emoties spatten van het doek.

Vooral close-ups van gezichten trekken de aandacht. De ogen laten je niet los, ze volgen je. Je wordt wakker geschud en geconfronteerd met diepe gevoelens.

 

In iedereen zit er een dualiteit: momenten van geluk wisselen af met momenten van ongeluk, verdriet, wanhoop. Deze vertwijfeling en onzekerheid (negatieve energie) wordt onderdrukt in de huidige samenleving. Deze afwisselende momenten doorlopen betekent ook het even leven.

 

Dit is de leidraad in haar werk. De ogen zijn de spiegel van de ziel en maakt een resem aan gevoelens los bij de toeschouwer. Eenmaal deze zich openstelt voor ‘de blik’ is er erkenning van die emoties, krijgen ze een naam en ruimte om er te zijn. De energie wordt getransformeerd naar neutrale energie die bruikbaar wordt voor de kunstenaar zelf en diegene die het werk aanschouwt. Inleven leidt tot herkennen en erkennen. En dit is de poort tot het loslaten en transformeren van deze gevoelens.

 

Rood is dominant, een mooi frambozenrood, kleur van de passie, liefde en sensualiteit: kleur van de vrouw. Felle contrasten in kleur versterken deze gevoelens. Om meer spanning te creëren maakt de kunstenares ook gebruik van alle soorten materie. Die is soms neutraal aanwezig op de achtergrond, soms heel in oog springend op de voorgrond.

 

Suzie is docente Plastische Opvoeding in Kuurne maar ondertussen bezig aan haar eigen zoektocht in de schilderkunst. Ze evolueerde van realistisch schilderen naar haar eigen pure stijl , aanleunend bij de PopArt . Een smeltkroes van indrukken waarin ze zich laat meedrijven, een soort mindfulness op haar maat. Het heeft rust in haar hoofd en hart.

 

www.suzielejaeghere.be